Monotonia in cuplu – ce poti face pentru a scapa de rutina care duce la destramarea relatiilor?
July 1, 2022
Ce apreciaza un barbat la o femeie si ce ii poti oferi tu ca model de videochat
August 10, 2022
Show all

Increderea in sine, combustibil interior pentru construirea unei vieti implinite – Cum ne modelam mintea sa nu mai actioneze impotriva noastra?

Daca o persoana afiseaza o atitudine increzatoare care aproape te intimideaza, acest lucru se datoreaza faptului ca a lucrat la obtinerea ei ani intregi. Dezvoltarea sentimentului de incredere in fortele proprii este un proces de auto-reflectie, de constientizare  si convertire a gandurilor negative despre sine in critici constructive. Pe scurt, increderea in sine nu presupune evitarea esecului, ci mai degraba forta de a ramane rezistent la acesta. 

1.Increderea in sine – Ce inseamna de fapt ‘’a avea incredere in tine’’?

Pentru a ajunge sa obtii rezultate in domeniul tau de activitate, nu este suficient sa te documentezi, sa inveti sau sa fii pasionat. Un factor important este sentimentul de incredere in sine, cel care declanseaza puterea mentala de a finaliza cu succes un proiect, indiferent de nivelul sau de complexitate. Atunci cand avem un nivel optim al increderii in sine, devenim constienti de aptitudinile si calitatile cu care am fost inzestrati, ne acceptam inclusiv defectele si le folosim in avantajul nostru.  

1.1. Ce inseamna incredere in sine si stima de sine?

Increderea in sine reflecta auto-perceptia persoanei referitoare la capacitatea sa de a realiza anumite lucruri, in timp ce stima de sine este rezultatul perceptiei asupra comportamentului sau. De aceea este necesar sa prioritizam propriile nevoi si limite pentru ca actiunile noastre sa ne ofere o mai buna imagine de sine.  

 

Increderea in sine este realista si predictibila, deoarece isi are radacinile in experientele si rezultatele anterioare, elemente care prezic persoanei urmatoarele rezultate la care se poate astepta pe viitor. Increderea in sine implica, deci, o doza de nesiguranta. Ea se bazeaza pe constientizarea competentelor proprii intr-un anumit domeniu, pe rezultatele obtinute in trecut si este mentinuta prin acumularea in timp de noi experiente in scopul de a ne valida calitatile si de a descoperi alte plusuri de care nici nu eram constienti. 

Stima de sine presupune o auto-evaluare in raport cu asteptarile noastre si a celor din jur fata de noi. Stima de sine este direct proportionala cu nivelul nostru de constientizare a ceea ce insemnam in ochii nostri si a celorlalti. Capacitatea noastra de a ne proiecta in viitor si de a anticipa evolutia prin raportare la succesele anterioare, precum si constientizarea potentialului pe care il avem, contribuie la conturarea stimei de sine. 

 

De aceea, este de preferat o abordare treptata a situatiilor noi din viata noastra, deoarece un sir continuu de nereusite la noi experiente pentru care nu suntem pregatiti poate influenta negativ increderea si stima de sine. 

1.2. Temelia increderii in sine – De unde incepe procesul de constientizare a potentialului persoanei?

Majoritatea persoanelor se refugiaza in validarea din exterior a propriei persoane sau cauta confirmari ale faptului ca sunt capabili, buni, frumosi etc. Din pacate, aceasta solutie ofera un fals sentiment de incredere, care dispare in scurt timp daca nu este permanent hranit de laudele venite de la cei din jur. Increderea de sine este un proces la care trebuie noi insine sa lucram continuu, iar rezultatele apar pe parcurs. Trebuie sa ne focusam pe dezvoltarea noastra spirituala, emotionala, sociala, fizica si psihica pentru a putea atinge in mod real confirmarea ca suntem niste fiinte minunate. Asadar, secretul increderii in noi consta in reconstruirea imaginii de sine. Acest lucru este intampla atunci cand petrecem cu noi insine momente de introspectie, in care ne identificam nevoile, dorintele, asteptarile, precum si ceea ce iubim sau ce dorim sa schimbam la noi. Dupa acest pas, putem trece efectiv la schimbarea de care avem nevoie catre evolutia noastra propriu-zisa. Odata cu imbunatatirea imaginii de sine, totul in jur capata un alt contur, dar mai ales incepem sa atragem oameni pe masura capacitatilor si imaginii noastre. 

‘’Cum sa ai incredere in tine?’’ Aceasta esta una dintre cele mai mari dileme la care oamenii inca mai cauta secretul. Pentru a-ti simplifica parcursul catre atingerea potentialului tau maxim, ti-am pregatit o serie de sfaturi utile despre increderea in sine. 

  • Sarbatoreste succesele mici. O victorie, oricat de mica, ramane o victorie! Atunci cand realizezi ca ai fost capabil sa faci un lucru nou, reusesti treptat sa iti construiesti usor-usor stima de sine; 
  • Transforma esecurile in lectii. Cresterea increderii in sine inseamna schimbarea perceptiilor asupra notiunii de esec. O nereusita este in realitate descoperirea unei metode ineficiente de a rezolva un lucru si nicidecum incapacitatea intelectuala sau fizica a individului; 
  • Esti ceea ce vezi. Cand esti fericit si plin de energie, vezi oameni pozitivi si oportunitati in jur. ‘’Maine trebuie sa ajung la un interviu si iar raman blocat in trafic si aglomeratie’’. Iti suna cunoscut? Atunci de ce sa nu privesti lucrurile dintr-o perspectiva optimista? ‘’Un oras agolmerat inseamna un loc plin de viata, energie, iar cel mai frumos este ca am obtinut un interviu, ceea ce inseamna ca acei oameni m-au remarcat, mi-au vazut potentialul si am sansa de a lucra cu oameni mai bine pregatiti decat mine’’. De regula, lipsa increderii in sine exista deoarece alegem sa vedem circumstantele in care traim prin prisma propriei persoane si nu asa cum se prezinta ele in realitate; 
  • Stabileste obiective realiste in functie de resursele pe care le ai; 
  • Expunerea la situatii care ne intimideaza. Incearca sa te expui periodic la situatii care te scot din zona ta de confort, chiar daca te simti incomod; 
  • Implica-te in activitati care aduc satisfactii si care contribuie la crearea unui stil de viata echilibrat din punct de vedere emotional. 

1.3. Siguranta de sine – efectele unei stime de sine scazute

Atunci cand stima de sine, autoevaluarea si autoaprecierea persoanei este minimalizata prin comparatiile cu alte persoane sau cu anumite evenimente, atunci prima se pozitioneaza intr-un stadiu de nevalidare si subapreciere, lucru care afecteaza nivelul de incredere in sine. Iar efectele de-a lungul vietii sunt tragice, atat asupra propriului comportament, cat si a functionalitatii zilnice. 

Stima de sine scazuta isi poate avea radacinile in traumele din copilarie sau din evenimente devastatoare intamplare recent. Cand ne subevaluam, ne simtim devalorizati, neintegrati, nu simtim curaj de a lua initiative sau decizii. Daca acest fond se cimenteaza, se poate converti intr-o tulburare pe plan structural. Pe termen lung, aceste tulburari necesita terapie de specialitate pentru a fi depasite. Imaginea de sine distorsionata si gandurile negative conduc la anxietate, declansarea afectiunilor fizice din cauza emotiilor negative, depresie si la pierderi semnificative in viata, precum locul de munca, anumite oportunitati profesionale si chiar persoane dragi.

2. Imaginea de sine – Importanta increderii si stimei de sine in viata persoanei

Psihologii au demonstrat ca un nivel ridicat al increderii de sine pregateste o persoana pentru o viata mai buna, incepand cu sanatatea, o viata sociala imbucuratoare, scaderea predispozitiei catre boli mintale si probleme sociale etc. De exemplu, copiii cu o imagine de sine sanatoasa se remarca prin performante scolare si mai departe, prin satisfactii sociale si profesionale in viata de adult. 

Dupa cum am specificat, lipsa increderii in sine este un cerc vicios pentru ca generaza mai departe alte lipsuri, fie de ordin material, fie pe plan personal. Tot astfel, exersarea increderii in propriile capacitati, conduce la o imagine pozitiva asupra sinelui, amplifica iubirea si respectul fata de propria persoana si creeaza dorinta de a interactiona cu alti oameni in cadrul intalnirilor sociale.

Pe de alta parte, alte cercetari au demonstrat ca siguranta de sine dusa la extrem duce la narcisism si la setarea asteptarilor nerealiste care influenteaza dezechilibrul in dezvoltarea persoanei. 

Majoritatea oamenilor se confrunta cu urmele traumelor traite in anii copilariei, cu frustrarile si lipsa de curaj care survin pe parcursul anilor. Asadar, intrebarea care sta pe buzele tuturor este urmatoarea: ‘’cum sa ai incredere in tine?’’. Dialogul interior negativ, nesiguranta permanenta si teama nejustificata in cele mai multe cazuri, constituie piedici puternice care necesita o lupta continua. In situatia in care, reflexia propriei persoane are nevoie de modificari, astfel incat sa traiesti sentimentul unei vieti implinite, descopera cateva metode eficiente care sa te ajute sa ai incredere in tine. 

  • Postura corecta a corpului transmite mesaje catre creier 

De-a lungul vremii, studiile au demonstrat efectele pozitive pe care postura corporala o are asupra hormonilor. Altfel spus, daca vrei sa te simti increzator, atunci indreapta spatele, trage umerii in spate si mentine privirea fix inainte. Corpul relaxat, postura deschisa si un zambet sunt pasii necesari pentru a-i transmite creierului ca totul in jurul tau este in ordine si in echilibru. 

  • Cine nu greseste, nu se dezvolta 

Ce distinge un om mediocru de un invingator? Diferenta este ca cel de al doilea a reusit sa isi atinga obiectivele si sa isi maximizeze potentialul de la natura, muncind din greu si infruntand slabiciunile. Asadar, ceea ce distinge un om slab de unul de succes este curajul de a actiona. 

Joaca-te cu rolul de novice. Ai ajuns la un loc de munca nou? Experimenteaza, fa erori, invata din greseli, uita de ele dar retine ce ai invatat. Te afli la acelasi job de ani de zile si nu ai curajul sa ceri o promovare? Iti place unde lucrezi dar simti ca a venit momentul pentru ceva nou? Un job intr-un studio de videochat te orienteaza catre cresterea increderii in sine, pornind de la imbunatatirea imaginii fizice, evidentierea calitatilor, deprinderea abilitatilor de comunicare cu diverse tipologii de oameni si pana la arta stapanirii limbajului non-verbal

Nu uita: curajul de a actiona este pretul pe care il platesti pentru a atinge viata pe care ai visat-o mereu. Incepe ceva nou, extinde-ti limitarile, ia contact cu noi domenii de activitate, unde ai sansa sa te dezvolti invatand de la profesionisti.

  • Mimeaza siguranta 

Dupa cum am mentionat anterior, postura corporala transmite catre creier anumite semnale care la randul lor ne influenteaza starea psihica. Un truc simplu pentru a creste increderea in tine este astfel mimarea unei atitudini increzatoare.

Chiar daca nu arati perfect, poti adopta o tinuta de videochat special conceputa pentru a-ti pune in valoare atuurile. In studiourile de videchat ai ocazia sa studiezi tot ce implica limbajul trupului, o forma de comunicare non-verbala care te va ajuta sa transmiti ceea ce cuvintele nu au curajul sa faca. Nu iti face probleme daca simti ca timiditatea pune stapanire pe tine si iti creaza anxietate in fata necunoscutilor. De exemplu, noi iti vom pune la dispozitie traininguri si cursuri personalizate si chiar cursuri de recalificare ce te vor dezvolta constant spre a-ti depasi barierele emotionale.  

  • Nu-ti pierde zambetul! 

Este foarte important sa zambesti atunci cand comunici.

In primul rand, membrii vor reactiona mai bine atunci cand modelul zambeste, vor fi mai tentati sa converseze cu tine pentru a te cunoaste mai bine, iar acest lung sir de reactii va genera venituri de care te vei bucura tot tu la finalul zilei.  

  • Exerseaza calmul si invata sa asculti 

Persoanele care vorbesc calm degaja o incredere deosebit de sexy. Pe de alta parte, debitul verbal rapid indica o persoana tensionata care vrea sa incheie cat mai repede comunicarea. Asadar, articuleaza fiecare cuvant, nu te grabi sa schimbi subiectul si vei reusi sa captezi mai mult atentia interlocutorului. Asculta cu atentie fiecare persoana cu care intri in contact si reactioneaza pozitiv la ideilor lor. Vei lasa impresia unei persoane deschise la orice, lipsita de prejudecati si gata sa dialogheze deschis pe orice subiect. 

  • Priveste cat mai des interlocutorul 

Atunci cand discuti cu cineva, evita sa iti feresti privirea, ci invata sa o folosesti in avantajul tau. Atunci cand te adresezi unui membru, priveste cat mai des camera, astfel incat acesta sa simta increderea pe care o ai si sa constientizeze faptul ca intre voi se creeaza o conexiune speciala.

De asemenea, in timp ce privesti spre camera, adreseaza-te persoanei pe nume. Aceasta tehnica il va determina si pe celalalt sa comunice mai deschis si pe tine sa elimini din emotiile primelor intalniri cu cineva necunoscut. Mai departe, aceste trucuri iti vor simplifica in viata reala conexiunea cu cei din jur si te vor ajuta sa progresezi in cariera din cadrul studioului de videochat. 

  • Fa-te frumoasa 

Cunosti momentul ala cand dupa o zi incarcata, ajungi acasa si faci o baie cu saruri si aplici masti pentru ten si par care sa iti imbunatateasca starea de spirit? Modelele videochat beneficiaza de sesiunei gratuite de make-up, precum si de produse de calitate premium, pentru a se simti impecabile in fiecare zi la job. Un machiaj profesionist te face sa te simti ca desprinsa din reviste si implicit, increderea va creste substantial, facandu-te mai relaxata in fata camerelor. 

  • Dezvolta-ti independenta 

Ce iti poate creste mai mult sentimentul de siguranta de sine, decat sa fii propriul tau sef? Sau sa iti achizitionezi o masina din resursele proprii chiar la varsta la care altii inca mai primesc bani de la parinti? Independenta financiara ne ofera certitudinea ca suntem capabili sa ne descurcam cu ce suntem noi, bazandu-se pe propriile forte, fara sprijin financiar din exterior. Odata cu aceasta independenta, imaginea de sine va prinde tot mai mult contur, deoarece te vei simti tot mai capabila de a realiza lucruri marete. 

Dezvoltarea increderii in sine implica un proces continuu care nu se finalizeaza nici dupa prima reusita. Secretul este actiunea, curajul, perseverenta, depasirea constanta a zonei de confort si schimbarile treptate in viata care ne deschid oportunitati de care nici nu stiam. 

Sursa foto: pixabay.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Intrebare securitate − 1 = 2