Studio Videochat Cluj > Blog Femme-Studio.ro > Dezvoltarea personala a unui model de videochat – 20 de metode prin care sa atragi succesul
Dezvoltarea personala castiga tot mai mult teren in ultima perioada. De la persoane obisnuite si pana la marile companii – toate iau in calcul cresterea calitatii vietii si a performantelor profesionale prin organizarea unor cursuri de specialitate sau chiar si prin exercitiu personal. Constientizarea punctelor forte si a celor slabe, exersarea unor tehnici si practicarea anumitor activitati pentru dezvoltarea abilitatilor si talentelor sunt punctul de pornire al oricarui demers dedicat dezvoltarii personale. si in domeniul videochat-ului, ca in orice alt domeniu profesional, pentru a avea succes trebuie sa te cunosti foarte bine pe tine insati si sa iti constientizezi calitatile si defectele. Apoi, cu ajutorul training-urilor specifice, dar si aplicand tu insati tehnici de dezvoltare personala, vei reusi sa iti transformi defectele in calitati si vei obtine si un castig (inclusiv personal) pe termen lung: vei avea mai multa incredere in tine si vei dobandi abilitatile necesare pentru atingerea scopurilor pe care ti le-ai stabilit.
In mediul academic, dezvoltarea personala ca disciplina este studiata mai ales in institutiile de invatamant din sfera socio-psihologica si de afaceri. Multe companii, mai mici sau mai mari, au observat ca randamentul angajatilor creste daca acestia reusesc sa atinga echilibrul dintre viata si profesie, sa isi gestioneze mai bine timpul, sa dobandeasca un bun management al stresului si sa isi imbunatateasca abilitatile.
Aceleasi principii se aplica in orice domeniu de activitate, dar si in viata privata. in fond, dezvoltarea personala vizeaza perfectionarea, evolutia si construirea contextului necesar prin care sa poti avea o viata mai buna si mai implinita.
Un obiectiv personal poate fi orice schimbare legata de dobandirea unor noi abilitati, de construirea caracterului, de interactiunea cu alte persoane, de imbunatatirea perceptiei tale despre tine sau de modul in care iti proiectezi viitorul. Unele dintre obiectivele de dezvoltare personala pot fi incadrate in mod clar in sfera profesionala sau in cea personala, insa majoritatea se suprapun. La urma urmei, esti o persoana unica, asa cum este fiecare dintre noi, iar felul in care esti tu ca persoana, ca individ impacteaza viata in intregul ei.
Spre exemplu, imbunatatirea capacitatii tale de a te auto-motiva sau de a fi empatica in relatia cu alti oameni va avea efecte benefice atat la nivel personal, cat si profesional.
De aceea, primul punct pe lista, atunci cand iti propui sa pornesti pe calea dezvoltarii personale, este autocunoasterea. Sa te accepti asa cum esti, sa fii sincera cu tine, sa iti constientizezi atat calitatile, cat si elementele la care ai mai avea de lucrat pentru a le imbunatati.
Exista multe persoane care nu ajung sa isi atinga potentialul maxim pentru ca cedeaza din cauza unor modele de gandire negative. Important este ca tu sa nu cedezi in fata proceselor psihologice negative! Ca sa poti schimba un model de gandire daunator pentru tine, trebuie ca mai intai sa il constientizezi, sa il analizezi, apoi sa incepi sa lucrezi la modificarea acestuia. Apoi, stabileste-ti un obiectiv clar, fii consecventa si gandeste pozitiv!
Asadar, dezvoltarea personala este un proces de transformare, prin care vei adopta noi moduri de gandire si vei dezvolta noi comportamente si atitudini.
Experientele negative sau poate chiar traumatizante din trecutul tau si comentariile negative la adresa ta pot sa creeze modele mentale toxice, care iti conditioneaza comportamentul mai mult decat iti dai seama.
Vestea buna este ca este ca sta in puterile tale sa rupi acest cerc vicios si sa vezi lucrurile asa cum sunt cu adevarat, pentru a lasa sa se manifeste intregul tau potential. Nu iti ramane decat sa actionezi!
Desigur, poti decide sa urmezi anumite cursuri specializate de dezvoltare personala sau sa lucrezi impreuna cu un psiholog pentru atingerea acestui scop. Dar este bine sa stii si ca poti lucra tu insati la tine, pentru a dezvolta permanent o versiune a ta mai buna decat cea de ieri. Iata, in cele ce urmeaza, o serie de metode, tehnici si abordari care iti vor fi, cu siguranta, utile:
Evita gandurile negative
Este esential sa pastrezi tot timpul o atitudine pozitiva. Controleaza-ti gandurile, iar atunci cand se intampla ca gandurile negative sau amintirile neplacute sa ruleze in mintea ta, opreste-le! Poti iesi la o plimbare, poti sa incepi o activitate placuta, poti suna o prietena, poti face exercitii fizice – sau oricare alt lucru care sa iti indrepte gandurile catre alte directii, pozitive.
Invata sa practici meditatia
Atunci cand te confrunti cu situatii stresante, solicitante, din afara zonei tale de confort, este foarte util sa iti iei un ragaz de doar cateva minute pentru meditatie. Controleaza-ti respiratia si concentreaza-ti mintea catre scopurile tale cu adevarat importante. Este un exercitiu al creierului, care ajuta la eliberarea de stres si diminuarea tensiunilor critice. Meditatia este utila nu doar pentru controlarea gandurilor negative si pentru relaxare, ci poate avea un efect benefic si asupra starii tale de sanatate.
Vizualizeaza-ti scopul
Daca te vei concentra sa vizualizezi cu ochii mintii facand pasii necesari pentru atingerea scopului, respectiv atingandu-ti obiectivele, iti va fi mai usor sa elimini gandurile negative si teama.
Dezvolta-ti rezistenta psihica
Se spune ca nu conteaza daca si de cate ori ai cazut, ci daca si de cate ori te-ai ridicat. Cu siguranta, viata nu este un drum asternut cu petale de trandafiri in calea ta! Te vei confrunta uneori si cu esecuri sau cu dezamagiri. Cu totii ne confruntam si cu astfel de situatii pe traseul nostru. Depaseste-le si mergi mai departe, continuandu-ti drumul cu incredere!
Fii perseverenta
Nu ceda in fata dezamagirilor sau a comoditatii! indreapta-te constant catre atingerea idealurilor tale, urmeaza pasii necesari si nu neglija in nicio zi sa faci eforturi in acest sens!
Concureaza doar cu tine insati
Adevarata competitie pe care o ai de castigat este cea cu tine insati: tu trebuie sa devii cea mai buna versiune a ta, zi dupa zi. Concurenta cu alte persoane nu va face altceva decat sa te oboseasca si sa iti provoace ganduri toxice. Concentrarea ta trebuie sa fie doar asupra atingerii propriilor tale obiective. Ceea ce vezi la alte persoane nu te defineste pe tine si nu exista o definitie universala pentru succes. Pentru a-l atinge, trebuie sa iti definesti identitatea, sa identifici caracteristicile care te fac sa fii unica si ceea ce te face pe tine fericita si implinita.
Sarbatoreste-ti realizarile
Chiar si in cazul realizarilor mai mici, nu neaparat spectaculoase, este bine sa iti oferi singura mici premii sau placeri: rasplateste-te pentru rezultatele eforturilor tale. Te vei simti mai bine si vei fi mai motivata sa iti continui drumul catre succes.
Invata de la traineri
Ca model de videochat, ai inca un mare avantaj prin faptul ca poti invata de la traineri cu experienta, care iti pot scurta calea catre obtinerea unor rezultate bune. De asemenea, invata de oriunde poti gasi persoane cu povesti de succes, cauta sa fii informata cu privire la ceea ce se intampla in lume, astfel incat sa dobandesti o cultura generala bogata si sa fii mai pregatita pentru provocarile viitoare.
Renunta la obiceiurile nocive
Fa o lista cu obiceiurile rele pe care le ai (daca le ai) si lucreaza la eliminarea acestora treptat si pe rand. Adopta o dieta sanatoasa si fa miscare zilnic. Cand faci sport sau orice fel de miscare, corpul tau va elibera endorfine, care iti imbunatatesc starea de spirit. in plus, iti vei tonifia corpul si iti vei controla greutatea. Aceste lucruri te vor ajuta sa te simti mai bine in pielea ta si iti vor creste stima de sine.
Invata sa identifici si sa accepti lucrurile pe care nu le poti schimba
Accepta-ti trecutul, accepta-ti greselile, ia ca atare lucrurile care nu iti plac sau te deranjeaza, dare pe care nu le poti influenta in bine. Aceste bariere trebuie depasite, astfel incat sa nu iti conditioneze gandirea, realizarile si viitorul. Concentreaza-te pe aspectele care pot fi imbunatatite.
Invata mereu lucruri noi
Fie ca este vorba despre job, hobby-uri, limbi straine sau orice altceva, invata mereu lucruri noi. Iti vei creste astfel atat abilitatile, cat si stima de sine.
Fii amabila si binevoitoare
Fii intotdeauna amabila cu cei cu care interactionezi, chiar si online. Nu de putine ori, deschiderea si amabilitatea reusesc sa puna fundamentul unor relatii durabile, de incredere reciproca, din care nu vei avea decat de castigat!
Tine-ti temerile in frau si evita anxietatea
In viata si la job, vor fi multe lucruri pe care trebuie sa le faci pentru prima data. Daca vei ezita in a face aceste lucruri sau te vei teme de ele, nu vei putea niciodata sa cresti si sa reusesti. Fii increzatoare, fa aceste lucruri cu curaj, iar in scurt timp te vei simti confortabil si vei vedea rezultatele.
Ingrijeste-te de aspectul tau fizic
Felul in care arati influenteaza felul in care te simti. Un aspect placut, ingrijit ii va face si pe cei din jur sa isi formeze o impresie buna despre tine, iar compania ta le va face placere. Nu neglija nimic din ceea ce este legat de aspectul tau. De la coafura si pana in varful unghiilor – totul conteaza. Studiourile serioase de videochat te vor ajuta și în acest sens.
Imbunatateste-ti inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala poate avea un impact urias asupra succesului tau profesional. Cand ai un nivel ridicat al inteligentei emotionale, esti mai bine pregatita pentru a-ti intelege propriile sentimente si sentimentele celorlalti, iar asta te ajuta sa te relationezi cu oamenii. Ve dobandi astfel noi abilitati de comunicare, dar si competenta necesara pentru a intelege emotiile, comportamentele si motivele altor persoane, astfel incat sa poti reactiona corespunzator si sa iti gestionezi cu succes interactiunile.
Fii proactiva
Proactivitatea contribuie la minimizarea problemelor, atunci cand acestea apar si la depasirea provocarilor cu mai mare usurinta. Fiind proactiva, vei fi mai constienta de controlul pe care il ai asupra ta si a situatiilor cu care te vei intalni.
Exerseaza-ti rabdarea
Nu te grabi sa iei decizii si nu reactiona impulsiv. Sa ai rabdare este o calitate importanta, care contribuie la gestionarea cu succes a situatiilor neprevazute.
Nu lasa trecutul sa-ti conditioneze viitorul
Experientele neplacute sau negative din trecut trebuie sa fie lasate in urma. Altfel, risti ca acestea sa dauneze prezentului si viitorului tau. Priveste inainte, catre nenumaratele oportunitati care pot sa se iveasca in calea ta.
Asculta activ
Cand interlocutorul tau are ceva de spus, nu il intrerupe, asculta cu atentie si arata-i ca esti foarte interesata de ceea ce spune. Nu trebuie sa lasi impresia ca gandurile tale sunt in alta parte sau ca nu te intereseaza subiectul. Un bun ascultator este si un bun comunicator, iar acest fapt iti va creste productivitatea, abilitatile de negociere si persuasiune, inclusiv influenta asupra interlocutorului.
De retinut!
In demersurile tale orientate catre dezvoltarea personala, trebuie sa stii si sa te feresti de capcanele mentale. Cateva dintre acestea sunt: gandirea negativa, nerabdarea, intoleranta, graba, renuntarea, comoditatea, lipsa de incredere in fortele proprii, teama de viitor etc. De fiecare data cand te confrunti cu astfel de provocari, comunica-le persoanelor cu care traiesti sau lucrezi, astfel incat sa te ajute sa le depasesti. Este o mare greseala, de asemenea, sa pretinzi in mod fals ca stapanesti anumite informatii si tehnici, dar adevarul sa fie altul. Nimeni nu le stie pe toate si cu totii avem nevoie de indrumare uneori, mai ales intr-un domeniu nou. Este doar firesc sa vorbesti deschis despre preocuparile tale si aspectele de care nu esti foarte sigura si ar necesita imbunatatire.
Modalitatea ta de gandire are impact asupra tuturor aspectelor vietii tale, atat personale, cat siu profesionale. Atingerea obiectivelor de dezvoltare personala depinde foarte mult de capacitatea ta de a-ti „reeduca” creierul sa gandeasca si sa actioneze in moduri noi.
Din fericire, creierul uman este flexibil si adaptabil la modificari ale stilului de viata, avand capacitatea de a se adapta rapid la schimbari. Cu cat mai corecta va fi abordarea ta, cu atat mai orientata vei fi catre atingerea obiectivelor.
In plus, atingerea unui obiectiv poate deschide cu usurinta o usa pentru a lucra la un altul, contribuind in acest fel la o evolutie pozitiva. Pentru a constientiza mai usor progresele pe care le inregistrezi, este util sa iti notezi pe hartie obiectivele pe care vrei sa le atingi, respectiv pe care le-ai bifat. Astfel, vei putea sa iti pastrezi concentrarea catre atingerea scopului final.
Sursa foto: Pixabay.com