Sex-appeal – cum poate un model de videochat sa atraga cu o atitudine provocatoare
July 1, 2022
Monotonia in cuplu – ce poti face pentru a scapa de rutina care duce la destramarea relatiilor?
July 1, 2022
Show all

Femeia moderna – ce poate face o femeie in epoca contemporana? Ce interdictii existau in trecut pentru reprezentantele ”sexului slab”?

Să fii femeie nu a fost niciodata simplu. Mai ales in trecut, atunci cand reprezentantele ”sexului slab”, asa cum nu de putine ori sunt numite femeile, aveau parte de discriminari frecvente, atat pe plan social, familial, cat si pe cel profesional.
Epoca moderna a adus cu ea modernizarea si emanciparea societatii, astfel ca femeile au inceput sa aiba un rol activ in societate, sa aiba putere de decizie (desi pare socant, in trecut femeia depindea in totalitate de tata sau de sot), sa poata face (daca isi doreste) o facultate sau sa ia singura decizii medicale. Ceea ce in prezent este normalitate, in trecut nu exista, asadar in materialul urmator vei gasi cateva detalii despre ceea ce insemna femeia in trecut, dar si ce poate face face o femeia in societatea moderna.

1. Femeia moderna in societatea actuala – cum poti sa fi faci tot ce iti doresti?

In prezent, o femeie poate sa faca absolut tot ce isi doreste! Poate locui singura, poate decide daca sa urmeze sau nu studii superioare, poate sa locuiasca cu un partener (chiar daca nu sunt casatoriti), poate avea orice job isi doreste.

Mai mult decat atat, o femeie din zilele noastre se poate intretine singura, mai ales daca alege sa aiba un job banos precum cel de model de videochat sau orice loc de munca considera ca i-ar aduce venituri mari. Insa, jobul de model poate avea numeroase avantaje, mai ales daca esti o fire deschisa, iti plac provocarile si nu te deranjeaza sa inveti lucruri noi.

Nici meseria de dansatoare (in cluburi sau, daca esti norocoasa, poti face parte din trupa unei vedete) nu este de neglijat, mai ales ca poti castiga bine si in acest domeniu.

Chiar daca ”traditia” a invatat femeile sa fie aproape invizibile, sa nu iasa in evidenta (sau, in caz contrar, erai judecata si vorbita ”pe la spate”), in prezent, o femeie poate sa fie libera, in adevaratul sens al cuvantului.

Iti poti urma visul din copilarie, poti alege ce job iti doresti, poti calatori singura fara ca lumea sa inteleaga gresit acest lucru, te poti bucura de o cafea fara sa ai nevoie de insotitor, absolut orice lucru care iti trece prin minte il poti realiza, trebuie sa iti doresti si sa te bucuri de viata.

Insa, pentru ca femeile din societatea contemporana sa se bucure de aceste privilegii, de aceasta normalitate a secolului XXI, cele din trecut au trebuit sa lupte mult cu prejudecatile si cu interdictiile de care aveau parte femeile.

2. Femeia in societatea moderna – Ce interdictii existau in trecut pentru reprezentantele ”sexului slab”

Istoria (chiar si cea mai mai recenta) nu a fost deloc miloasa cu femeile. Daca azi o femeie isi poate alege partenerul (ceea ce e absolut firesc) si poate avea mai multi parteneri de-a lungul vietii, in trecut casatoriile erau aranjate de catre familie. De multe ori, viitorul cuplu nu se intalnea decat o data sau de doua ori inainte de casatorie si rareori cei doi viitori parteneri erau lasati sa discute singuri, totul fiind atent supravegheat de persoane mai in varsta (parinti, bunici, guvernante).

O alta problema de care femeile se loveau in trecut era cea a infidelitatii sotului. In ciuda faptului ca acesta avea o viata tumultoasa si, de cele mai multe ori putea face orice doreste, sotia era nevoita sa ramana alaturi de el pentru ca acesta o intretinea, rareori femeile avand cum sa se descurce singure. In plus, o doamna divortata nu era un concept pe care persoanele din trecut sa il accepte.

Desi pare aproape ireal, in trecut o femeie nu avea drept de decizie asupra propriului corp, in sensul ca daca un barbat isi dorea foarte multi copii, ea trebuia sa asculte si sa se supuna dorintei acestuia. In plus, metodele de contraceptie nu existau sau erau empirice, ceea ce ducea la alte probleme de sanatate, chiar unele grave.

Dar, timpul a trecut si sacrificiile facute de femeile de odinioara sunt aproape necunoscute femeilor din societatea moderna. Asadar, atunci cand te duci la jobul de vis sau cand calatoresti in orasul preferat cu castile in urechi, aminteste-ti ca este o femeie norocoasa, care poate obtine orice de la viata!

Sursa foto: Pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Intrebare securitate − 3 = 2