Videochat legal – care este adevarul din spatele acestui domeniu?
March 8, 2022
Mesaje de cucerit barbatii – Limbajul si abordarea prin care sa devii dorita si cautata
March 8, 2022
Show all

Mesaje de inceput si incheiere de conversatie – cum le alegi pentru un dialog placut si incitant si ce greseli de comunicare sa eviti?

Indiferent de jobul pe care il ai, modul in care comunici iti poate asigura succesul sau te va pune intr-un con de umbra, in functie de cat de bine stii sa interactionezi cu ceilalti. Prin urmare, atentia pe care o acorzi modului de a conversa trebuie sa se reflecte in toate momentele esentiale ale job-ului tau: la interviul de angajare, atunci cand stai de vorba cu un client nou, dar si cu unul pe care il cunosti de multa vreme.

In articolul de mai jos, vei afla cum sa pastrezi viu interesul unei persoane cu care discuti, pentru a-ti crea o conexiune de lunga durata cu aceasta si pentru a-ti spori sansele de succes in viata profesionala.

1. Ce este conversatia si care sunt regulile acesteia?

Conversatiile implică interactiuni personale intre doua sau mai multe persoane despre un subiect de interes comun si ar trebui să fie distractive si incitante. Insa multi se tem sa poarte dialoguri si sunt ingrijorati ca nu stiu sa participe la aceasta sau ca nu vor avea ce sa spuna.

Mentinerea unei conversatii este considerata o “arta”, iar in prezent ea pare sa lipseasca din lista de abilitati a multora. In continuare vei afla cum sa transformi orice dialog intr-o conversatie placuta, incepand si incheind interactiunea cu succes.

  • Conversatia este o strada cu doua sensuri.

Prima si cea mai importanta regula este aceea ca un dialog nu este doar despre tine si nici doar despre persoana cealalta. De aceea, trebuie sa incerci sa obtii un echilibru intre a vorbi si a asculta in orice conversatie.

Chiar daca retelele sociale ingreuneaza invatarea acestor deprinderi, iti poti imbunatati aceste capacitati de a comunica fata in fata cu altcineva. Astfel, trebuie sa stii ca nu este politicos prin a incepe sa-ti transmiti opiniile in mod direct, ci este bine sa afli mai multe despre cel cu care vorbesti. De aceea, poti incepe cu o intrebare care sa stabileasca un teren comun, de exemplu, clasica intrebare “Ce faci?” Acest lucru va semnala intentia ta de a impartasi conversatia.

Tuturor le place sa fie ascultati si sa li se ceara parerile sau sa iti arati interesul fata de ei. Daca primesti un semn sau ti se pare ca incepi sa vorbesti mai mult decat ar trebui, poti apela la intrebari care sa il includa si pe celalalt in conversatie. Astfel, poti afla care sunt pasiunile, fanteziile sau dorintele lui.

  • Incepi prin a arata o atitudine deschisa.

Orice conversatie pe care o ai va trebui sa fie adaptata la personalitatea celui cu care stai de vorba si la contextul in care va aflati, insa este bine ca inceputul unui dialog sa fie intotdeauna unul deschis si politicos. Prin urmare, zambetul si o atitudine draguta sunt potrivite pentru startul interactiunii. Cum construiesti un raport prietenos si atragator?

O poti face prin stabilirea unor baze comune si, pur si simplu, zambind si folosindu-ti limbajul corpului pentru a trimite semnale pozitive si de intartie. In plus, nu incepe prin a spune lucruri neplacute despre nimeni. Este posibil ca, daca lucrezi ca model la un studio de videochat, unii membri sa aiba isi doreasca sa joci un anumit rol, insa pana nu ii cunosti suficient de bine si nu intelegi exact ce vor de la tine, pastreaza-te amabila. Prin urmare, nu spune lucruri neplacute.

De asemenea, este bine sa eviti subecte controversate in inceputul discutiei. Cand intalnesti prima oara pe cineva, ramai pe un teren neutru, abordand subiecte simple si, in timp, vei afla ce este recomandat si ce nu sa discuti cu cineva.

Uneori, pentru a construi increderea cuiva, poti apela la “small talk”, adica la discutii banale, fara importanta. Acest gen de conversatie este important la inceput deoarece va permite sa va cunoasteti mai bine fara a pune presiune unul pe celalalt si este esential mai ales in conversatiile cu oameni introvertiti.

  • Raspunde la ceea ce spune interlocutorul tau

Pentru a raspunde in mod interesant lac ceea ce te-a inrtebat cineva, este nevoie sa asculti activ. Nu poti sa te opresti si sa te gandesti doar la ceea ce ai tu de zis. Pentru modelele de videochat, aceasta calitate este esentiala, pentru ca ea le permite sa isi demonstreze interesul pentru ei cu care converseaza, iar acestia vor deveni clienti fideli.

Prin urmare, este important sa te concentrezi pe cealalta persoana si pe ceea ce spune ea, mai ales la inceputul conversatiei, cand inca nu o cunosti foarte bine. De asemenea, tine cont si de limbajul corpului si de alte semnale de comunicare, precum tonul vocii etc.

Daca este dificil sa te gandesti la ceva potrivit pentru raspuns, incearca sa utilizezi propozitii “de umplutura”, precum “Este foarte interesant ce imi spui!”

  • Foloseste anumite semnale pentru a-l ajuta pe celalalt.

Cand o conversatie curge bine inca de la inceput, aceasta penduleaza in mod natural de la un interlocutor la altul. Cu toate acestea, daca unul sau ambii parteneri de discutie se afla in dificultatea de a initia sau de a mentine dialogul, uneori este util sa folosesti anumite “semnale” pentru a arata celuilalt ca e randul ei sa vorbeasca.

Cel mai frecvent tipe de semnal sunt intrebarile. Acestea pot fi inchise sau deschise. Intrebarile inchise sunt cele la care se raspunde cu da sau nu. Prin urmare, nu o invita pe cealalta persoana sa faca mai mult decat sa dea din cap sau sa fie de acord. Apeleaza la intrebari deschisa, daca vrei sa dai startul conversatiei asa cum se cuvine. Ele deschid conversatia si ii dau ocazia celui intrebat sa vorbeasca despre sine.

  • Creeaza o conexiune emotionala.

Desi este posibil sa porti in intregime o conversatie fara niciun strop de implicare, este recomandat totusi sa gasesti o modalitate de a explora si de a descoperi mai multe despre persoana cealalta. Prin urmare, e util sa intelegi cum sa folosesti conversatia pentru a crea si a construi conexiuni emotionale.

Chesia este impartasirea informatiilor adecvate. Asta inseamna sa fii pregatita sa participi in mod interesant si deschis la conversatii. Lasa detaliile plictisitoare deoparte si incepi prin a alege acele subiecte de conversatie care se preteaza pentru fiecare context in parte. Din pozitia de model de videochat, lasa deoparte subiecte precum mersul la piata si incearca sa fii persoana care i-ar putea atrage atentia celui cu care vorbesti.

Concluzia este urmatoarea: fii interesata si vei deveni interesanta. Daca prezinti interes fata de ceilalti, vei fi o persoana pe care acestia o gasesc interesanta. Asta va face ca dialogurile sa curga. Pe de alta parte, daca nu te intereseaza nimic in afara de tine, vei deveni rapid plictisitoare, iar oamenii nu vor fi dornici sa discute cu tine.

2. Mesaje de inceput de conversatie

Acum ca stii cum ar trebui sa decurga o conversatie, iata cateva sugestii pentru cum poti incepe o conversatie reusita.

Fa un compliment. Stii ca o asemenea remarca te poate face sa te simti foarte bine, asa ca nu ezita sa folosesti aceasta tactica. Alege orice detaliu care iti surade si comunica acest lucru. Poate fi vorba espre trasaturile lui, despre impresia pe care ti-o lasa a prima vedere etc.

Prezinta-te. Este cel mai simplu si mai eficient mod de incepe conversatia, mai ales daca ai emotii. Odata ce te-ai prezentat, interlocutorul va sti ce are de facut.

Intreaba-l ce isi doreste de la conversatia voastra. Ca model de videochat, poti pune aceasta intrebare in mod voalat sau direct, in functie de cat de increzatoare esti in propriile tale “arme”.

3. Mesaje de incheiere de conversatie

La fel de importanta precum startul conversatiei este incheierea sa. Acesta este momentul in care oamenii decid daca vor vrea sa mai reia o discutie cu tine sau daca esti un capitol inchis pentru ei.

De aceea, doar pentru ca dialogul este pe final, nu inseamna ca trebuie sa iti pierzi interesul si deja sa te gandesti la ce urmeaza sa faci dupa ce se termina convorbirea. Ramai conectata si foloseste-ti sarmul in continuare.

De exemplu, poti incepe prin a spune cat de bine te-ai simtit si poti relua complimetul de la inceputul conversatiei. Astfel, il asiguri ca ai fost sincera inca de la inceput.

Nu omite sa dai de inteles ca iti doresti sa conversati din nou, fie in mod direct, fie intr-un mod mai subtil.

De asemenea, orice mesaj i-ai transmite, ai grija ca acesta sa fie insotit de mesajele non-verbale potrivite: postura corpului, expresia faciala, tonul vocii. In acest fel, el va sti ca o spui doar pentru aparente!

4. Ce sa eviti la inceputul si finalul conversatiei?

In continuare, vei gasi cele mai comune greseli pe care le fac oamenii atunci cand incep sau incheie o conversatie. Asigura-te ca nu comiti niciuna din aceste erori.

  • Nu asculta activ.

Oamenii pun semnul egal intre tacere si ascultare. Insa multi devin tacuti deoarece planuiesc ce sa spuna atunci cand le va veni randul sau asteapta ca vorbitorul sa incheie ce are de spus si sunt mai atenti la gandurile lor. A asculta nu inseamna a auzi pentru a raspunde. Ascultarea eficienta te ajuta sa intelegi rapid care este personalitatea celui din fata ta, care sunt interesele lui si asa mai departe. Prin urmare, este nevoie de prezenta ta completa si de a pune intrebari deschise. O consecinta a faptului ca nu asculti activ este ca uiti imediat numele interlocutorului.

  • Nu sunt empatici.

Nu transforma toata discuta intr-o poveste despre tine. Chiar daca stii la ce se refera persoana care vorbeste, nu trebuie sa ii spui neaparat asta. Empatia este capacitatea ta de a asculta si de a afla care sunt emotiile, dorintele, fanteziile celuilalt si de a fi acolo pentru el.

  • Nu stiu sa comunice mai eficient.

Supra-comunicarea nu este neaparat un lucru bun, ci pune capat conversatiilor chiar inainte ca acestea sa inceapa. Mai putin cuvinte creeaza un impact mai placut asupra celuilalt. Lasa-ti interlocutorul sa-ti absoarba cuvintele si sa se gandeasca la ele. Tacerea poate fi o parte importanta a comunicarii. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasi pauze foarte lungi si jenante in conversatie, insa incearca sa nu il coplesesti pe celalalt vorbind permanent si fara a lasa timp pentru ca imagina sa se joace.

  • Nu sunt suficient de autentici.

O conversatie nu este constructiva daca una dintre parti adopta o atitudine falsa. Cu siguranta nu trebuie sa dezvalui lucru personale, insa incearca sa iti lasi farmecul personal si increderea in propriile puteri sa faca treaba pentru tine. Autenticitatea vine atunci cand iti pasa de interlocutorul tau si vrei ca rezultatul conversatiei sa fie in beneficiul ambelor parti implicate.

Nu exista o reteta pentru a incepe sau a incheia o conversatie, iar acest lucru este unul bun. Altfel, toate discutiile ar suna la fel si ar fi plictisitoare. Prin urmare, exista doua solutii prin care iti poti imbunatati capacitatile de a incepe si de a incheia o conversatie, fie ca este formala, fie ca este informala.

Prima este sa inveti de la o persoana mai experimentata. Poate fi vorba despre un trainer, un mentor, o persoana pe care o admiri si asa mai departe. Studiourile de videochat de incredere investesc in formarea modelelor si le asigura training, asa ca invatat tot ce poti de la cele care au experienta.

Cea de-a doua solutie este sa exersezi si sa te antrenezi. Poti face exercitii in oglinda sau cu colegele sau prietenele, iar abilitatile vor veni mai ales odata cu trecerea timpului si castigarea experientei. Cu cat ai mai multe interactiuni, cu atat vei sti sa te adaptezi mai bine, sa-l lasi pe celalalt sa vorbeasca, sa asculti activ si sa raspunzi astfel incat conversatia sa evolueze in mod placut. Aplica recomandarile de mai sus si vei vedea ca poti da startul unui dialog intr-un mod care sa ii suscite interesului celui cu care vorbesti!

Sursa foto: Pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Intrebare securitate 52 − 50 =