Ce apreciaza un barbat la o femeie si ce ii poti oferi tu ca model de videochat
August 10, 2022
Comunicarea – 5 tipuri de comunicare interpersonala si tehnici de perfectionare
August 10, 2022
Show all

Interviul de angajare – 33 de întrebări esențiale

Interviurile de angajare îi permit unei companii să afle mai multe despre un candidat, în timp ce candidatul are ocazia de a înțelege mai bine cerințele unui anumit post. Importanța procesului de intervievare le permite ambelor părți să facă schimb de informații, să pună întrebări relevante și să evalueze posibilitatea de a stabili o relație de muncă profesională și satisfăcătoare pentru ambele părți.

1. Interviul de angajare – etapă decisivă în alegerea unui candidat

Înțelegerea aprofundată a ceea ce presupune postul oferit și capacitatea de a-ți evidenția calitățile care te recomandă pentru ocuparea acestuia reprezintă două atuuri majore. De asemenea, din modul în care angajatorul abordează interviul îți vei putea da seama și de modul în care se desfășoară lucrurile în viața de zi cu zi la locul de muncă.

Dacă interviul este ușor, bazat mai mult pe conversație, acesta este un indiciu că locul de muncă este unul relaxat. Dacă interviul pare formal sau impersonal, este probabil ca acest lucru să reflecte o cultură organizațională mai conservatoare.

Interviul îi oferă angajatorului ocazia să își formeze rapid o primă impresie despre tine și îți oferă cea mai importantă ocazie de a-ți valorifica experiența și calitățile.

Modul în care te prezinți determină adesea dacă ți se va oferi sau nu postul vizat. Cu siguranță, vrei să te prezinți ca o persoană foarte competentă, care este potrivită pentru postul respectiv și care merită să primească un salariu bun sau chiar foarte bun.

De asemenea, interviul pregătește terenul pentru relația ta pe termen lung cu compania, care presupune inclusiv posibilitatea de avansare în carieră.

Dacă ți-ai făcut un plan de carieră pe termen lung, interviul este cea mai bună ocazie să evaluezi dacă angajatorul îți poate oferi posibilități de dezvoltare profesională. Atunci când discutați despre obiectivele pe termen lung, angajatorul poate, de asemenea, să își facă o idee mai clară despre obiectivele tale. Întrebați despre oportunitățile de training, despre politica companiei în ceea ce privește promovarea și informează-te în legătură cu oportunitățile de avansare în carieră.

Unii angajatori nu discută despre salariu și beneficii decât în etapa interviului. După stabilirea calificărilor tale, se va ajunge și la discuția despre salariu, bonusuri și alte beneficii.

Unele formate de interviu, în special interviurile de tip panel, care au loc în grup, îți oferă posibilitatea de a te întâlni cu potențialii colegi. Acest lucru este valabil mai ales la întâlnirile din a doua și a treia rundă, când intervievatorii încearcă să evalueze cât de ușor te vei putea integra în echipa existentă. Discuția cu ceilalți posibili colegi te poate ajuta să îți dai seama dacă personalitățile voastre se potrivesc și dacă veți putea relaționa pozitiv.

Interviul aduce trei contribuții unice la procesul de selecție al candidaților pentru job. În primul rând, aceasta este singura modalitate prin care angajatorul poate să afle cum este un candidat în realitate, dincolo de CV: cum arată, cum se comportă, ce fel de atitudine are.

În al doilea rând, aceasta este singura modalitate de a vedea cum interacționează și cum reacționează, modul său de gândire, efectul personalității sale asupra celorlalți.

În al treilea rând, este o bună ocazie pentru angajator să îți evalueze motivația, inițiativa, stabilitatea, perseverența, obiceiurile de lucru și modalitatea de gândire.

Astfel, în cadrul interviului de angajare îți vor fi evaluate aspectul, manierele, disponibilitatea, educația sau experiența necesară, inteligența, capacitatea de a rezolva probleme, cunoștințele, condiția fizică și chiar sănătatea.

De asemenea, sunt vizate și trăsăturile de caracter precum: stabilitate, seriozitate, perseverență, dorința de a munci, loialitate și spirit de leadership.

Interviurile în cadrul cărora se pun doar câteva întrebări, majoritatea fără legătură cu postul, iar candidații sunt tratați cu naturalețe, chiar prietenește, creează în mod natural impresia că interviul este doar o formalitate și că decizia de selecție depinde de alți factori decât meritul sau performanța candidatului. Însă nu este deloc așa. Acest tip de abordare îți va testa comportamentul și atitudinea și îți va evalua gradul de stăpânire de sine, dar și capacitatea de adaptare la situații neașteptate.

 

2. Întrebări la interviul de angajare

Interviul de angajare poartă acest nume tocmai pentru că presupune adresarea unei serii de întrebări, cu ajutorul cărora angajatorul va încerca să își dea seama dacă ești sau nu persoana potrivită pentru jobul pe care îl vizezi.

Iată câteva dintre cele mai uzuale întrebări adresate de către angajator sau de către specialistul în HR candidaților:

 1. Care este cea mai mare calitate a ta?
 2. Cum te va ajuta cea mai mare calitate a ta să performezi la job?
 3. Care este punctul tău slab?
 4. Ce te face unic?
 5. Cum gestionezi eșecul?
 6. Cum faci față stresului și presiunii?
 7. Cum te comporți atunci când ai succes?
 8. Te consideri o persoană de succes? De ce?
 9. Ești o persoană amabilă?
 10. Ești dispus să încerci lucruri noi, chiar dacă riști să dai greș?
 11. Ești dispus să te muți din oraș sau să faci alte schimbări importante în viața ta personală pentru job?
 12. Lucrezi bine în echipă, împreună cu alte persoane?
 13. Care este imaginea ta despre tine? Cu cine te compari sau crezi că te asemuiești? Ai un model în viață?
 14. Cum se potrivește acest loc de muncă cu aspirațiile tale profesionale?
 15. Câte ore pe săptămână lucrezi în mod normal? Câte ești dispus să lucrezi, cel mult?
 16. Cât de repede te integrezi într-un mediu nou?
 17. Cum ai descrie ritmul în care lucrezi?
 18. Cum îți descriu colegii de serviciu personalitatea și profesionalismul?
 19. Cum te-ar descrie un profesor?
 20. Ce te motivează?
 21. Ești o persoană autodidactă, sau mai degrabă înveți de la alții?
 22. Care au fost cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le iei legat de viața personală? Dar în profesie?
 23. Care a fost cea mai mare dezamăgire din viața ta?
 24. Ce te pasionează?
 25. Care sunt hobby-urile tale?
 26. Care sunt motivele tale cele mai frecvente de supărare?
 27. Care este serviciul tău de vis?
 28. Care este cel mai rău lucru de care ai scăpat în viață?
 29. Ce nu îți va lipsi de la ultimul tău loc de muncă?
 30. Ai prefera să fii mai degrabă o persoană plăcută, sau mai degrabă respectată?
 31. De ce ar trebui să te aleg pe tine, dintre toți candidații care au aplicat pentru acest job?
 32. Dacă ai putea retrăi ultimii zece ani din viața ta, ce ai face diferit?
 33. Mai este ceva ce ar trebui să știu despre tine, în afară de cele expuse în CV și povestite până acum?

Pe lângă aceste întrebări din partea angajatorului, la orice interviu de angajare este nu doar normal, dar și necesar ca și candidatul să adreseze întrebări în legătură cu postul vizat.

Este bine să întrebi de la bun început care este programul, ritmul și volumul de muncă, în ce condiții vei lucra, care va fi nivelul câștigurilor financiare, dacă pe lângă salariu vei mai primi și alte beneficii sau dacă există posibilitatea să avansezi profesional în timp.

3. Angajare în videochat

Angajarea în domeniul videochatului presupune să ai un bagaj de cunoștințe și calități inițiale: cunoașterea limbii engleze măcar la nivel concversațional, un aspect fizic plăcut și îngrijit, răbdare, adaptabilitate și deschidere către nou. O persoană open minded se va adapta mult mai ușor decât una cu idei preconcepute, mai ales că această meserie îți poate ridica uneori provocări la care trebuie să te adaptazi rapid și cu naturalețe.

Ești important, inclusiv la interviu, să îți controlezi nu doar cuvintele, dar și gesturile, mimica și limbajul corpului.

Un intervievator experimentat își va da seama cu ușurință din astfel de detalii dacă spui sau nu adevărul, dacă anumite întrebări îți cresc nivelul de stres etc.

4. Sfaturi pentru interviul de angajare

Atunci când ești întrebat despre data și ora la care poți susține interviul de angajare, alege o dată și o oră care să îți convină, astfel încât să fii pregătit pentru interviu și să te simți în formă maximă la momentul respectiv.

Iată ce poți face pentru a te asigura că ești pregătit pentru interviu:

 • citește cu atenție descrierea postului și specificațiile;
 • acordă atenție competențelor și calităților pe care le caută angajatorul;
 • studiază site-ul web al companiei, pentru a afla mai multe despre produsele sau serviciile sale și despre planurile de viitor ale acesteia;
 • revizuiește-ți CV-ul, formularul de candidatură și / sau scrisoarea de intenție și gândește-te la ce tip de întrebări ți-ar putea adresa angajatorul;
 • pregătește-te cu câteva exemple care să arate că ai competențele, calitățile personale și experiența necesare;
 • roagă o persoană de încredere să te ajute să exersezi răspunsurile la întrebări;
 • gândește-te la 2 sau 3 întrebări proprii pe care le poți pune la sfârșitul interviului, pentru a arăta că ești interesat sau chiar entuziasmat de postul respectiv;
 • alege-ți o ținută adecvată și confortabilă;
 • verifică la ce oră trebuie să ajungi și reține numele persoanei cu care trebuie să te întâlnești;
 • asigură-te că știi cum să ajungi în locul unde are loc interviul;
 • gândește-te la traseul pe care îl vei urma cu mijloacele de transport în comun sau unde poți parca, dacă mergi cu mașina personală;
 • planifică să ajungi cu 5 până la 10 minute înainte de începerea interviului;
 • asigură-te că știi pe cine să suni în cazul în care întârzii din vreun motiv.

În momentul în care ai ajuns în locul în care urmează să aibă loc interviul de angajare, mai sunt câteva detalii importante cărora trebuie să le acorzi atenție:

 • închide telefonul;
 • folosește tehnici de respirație dacă siți că te copleșesc emoțiile, pentru a te calma;
 • zâmbește și salută-l pe intervievator cu încredere;
 • cereți un pahar cu apă, dacă simți nevoia.

În timpul interviului, nu uita să:

 • fii politicos și să folosiți un limbaj și un ton adecvat;
 • asculți întrebările și să te gândești înainte de a începe să răspunzi;
 • ceri intervievatorului să repete sau să îți explice mai detaliat, dacă nu înțelegi o întrebare;
 • fii pozitiv în legătură cu experiențele tale: dacă te-ai confruntat cu situații dificile, arată ce ați învățat bun din ele;
 • fii sincer;
 • pui câteva întrebări atunci când ți se oferă ocazia; alege întrebări care te fac să pari entuziast. De exemplu: „Ce oportunități de formare există în cadrul companiei?”.

La finalul interviului, mulțumește-i intervievatorului pentru timpul acordat. Spune-i că aștepți cu interes să primești vești de la el.

După interviu, încearcă să reflectezi la unele dintre întrebările mai dificile care ți-au fost adresate – acest lucru te poate ajuta să te pregătești pentru interviurile viitoare.

Ulterior, dacă ți se oferă un loc de muncă, anunță compania în timp util dacă intenționezi să accepți oferta. De asemenea, puteți conveni când vi începe și poții afla ce va trebui să faci în prima zi.

În cazul în care decizi să nu accepți postul, refuză oferta, dar fii politicos. S-ar putea să dorești să lucrezi, totuși, pentru aceasta la un moment ulterior și este bine să îți lași o ușă deschisă pentru mai târziu, în cazul în care vei avea nevoie.

Dacă nu ai avut succes și angajatorul nu îți oferă postul, încearcă să rămâi pozitiv și privește acest lucru ca pe o șansă de a învăța din experiența avută și de a-ți dezvolta capacitatea de acceptare și rezistență. Poți, de asemenea, să ceri feedback cu privire la interviul susținut și la rezultatele acestuia.

Gândește-te la lucrurile care nu au mers atât de bine și la ceea ce ai putea face pentru a te prezenta mai bine la următorul interviu.

Sursa foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Intrebare securitate − 8 = 1