Studio Videochat Cluj > Blog Femme-Studio.ro > Interviul de angajare – 33 de întrebări esențiale
Interviurile de angajare îi permit unei companii să afle mai multe despre un candidat, în timp ce candidatul are ocazia de a înțelege mai bine cerințele unui anumit post. Importanța procesului de intervievare le permite ambelor părți să facă schimb de informații, să pună întrebări relevante și să evalueze posibilitatea de a stabili o relație de muncă profesională și satisfăcătoare pentru ambele părți.
Înțelegerea aprofundată a ceea ce presupune postul oferit și capacitatea de a-ți evidenția calitățile care te recomandă pentru ocuparea acestuia reprezintă două atuuri majore. De asemenea, din modul în care angajatorul abordează interviul îți vei putea da seama și de modul în care se desfășoară lucrurile în viața de zi cu zi la locul de muncă.
Dacă interviul este ușor, bazat mai mult pe conversație, acesta este un indiciu că locul de muncă este unul relaxat. Dacă interviul pare formal sau impersonal, este probabil ca acest lucru să reflecte o cultură organizațională mai conservatoare.
Interviul îi oferă angajatorului ocazia să își formeze rapid o primă impresie despre tine și îți oferă cea mai importantă ocazie de a-ți valorifica experiența și calitățile.
Modul în care te prezinți determină adesea dacă ți se va oferi sau nu postul vizat. Cu siguranță, vrei să te prezinți ca o persoană foarte competentă, care este potrivită pentru postul respectiv și care merită să primească un salariu bun sau chiar foarte bun.
De asemenea, interviul pregătește terenul pentru relația ta pe termen lung cu compania, care presupune inclusiv posibilitatea de avansare în carieră.
Dacă ți-ai făcut un plan de carieră pe termen lung, interviul este cea mai bună ocazie să evaluezi dacă angajatorul îți poate oferi posibilități de dezvoltare profesională. Atunci când discutați despre obiectivele pe termen lung, angajatorul poate, de asemenea, să își facă o idee mai clară despre obiectivele tale. Întrebați despre oportunitățile de training, despre politica companiei în ceea ce privește promovarea și informează-te în legătură cu oportunitățile de avansare în carieră.
Unii angajatori nu discută despre salariu și beneficii decât în etapa interviului. După stabilirea calificărilor tale, se va ajunge și la discuția despre salariu, bonusuri și alte beneficii.
Unele formate de interviu, în special interviurile de tip panel, care au loc în grup, îți oferă posibilitatea de a te întâlni cu potențialii colegi. Acest lucru este valabil mai ales la întâlnirile din a doua și a treia rundă, când intervievatorii încearcă să evalueze cât de ușor te vei putea integra în echipa existentă. Discuția cu ceilalți posibili colegi te poate ajuta să îți dai seama dacă personalitățile voastre se potrivesc și dacă veți putea relaționa pozitiv.
Interviul aduce trei contribuții unice la procesul de selecție al candidaților pentru job. În primul rând, aceasta este singura modalitate prin care angajatorul poate să afle cum este un candidat în realitate, dincolo de CV: cum arată, cum se comportă, ce fel de atitudine are.
În al doilea rând, aceasta este singura modalitate de a vedea cum interacționează și cum reacționează, modul său de gândire, efectul personalității sale asupra celorlalți.
În al treilea rând, este o bună ocazie pentru angajator să îți evalueze motivația, inițiativa, stabilitatea, perseverența, obiceiurile de lucru și modalitatea de gândire.
Astfel, în cadrul interviului de angajare îți vor fi evaluate aspectul, manierele, disponibilitatea, educația sau experiența necesară, inteligența, capacitatea de a rezolva probleme, cunoștințele, condiția fizică și chiar sănătatea.
De asemenea, sunt vizate și trăsăturile de caracter precum: stabilitate, seriozitate, perseverență, dorința de a munci, loialitate și spirit de leadership.
Interviurile în cadrul cărora se pun doar câteva întrebări, majoritatea fără legătură cu postul, iar candidații sunt tratați cu naturalețe, chiar prietenește, creează în mod natural impresia că interviul este doar o formalitate și că decizia de selecție depinde de alți factori decât meritul sau performanța candidatului. Însă nu este deloc așa. Acest tip de abordare îți va testa comportamentul și atitudinea și îți va evalua gradul de stăpânire de sine, dar și capacitatea de adaptare la situații neașteptate.
Interviul de angajare poartă acest nume tocmai pentru că presupune adresarea unei serii de întrebări, cu ajutorul cărora angajatorul va încerca să își dea seama dacă ești sau nu persoana potrivită pentru jobul pe care îl vizezi.
Iată câteva dintre cele mai uzuale întrebări adresate de către angajator sau de către specialistul în HR candidaților:
Pe lângă aceste întrebări din partea angajatorului, la orice interviu de angajare este nu doar normal, dar și necesar ca și candidatul să adreseze întrebări în legătură cu postul vizat.
Este bine să întrebi de la bun început care este programul, ritmul și volumul de muncă, în ce condiții vei lucra, care va fi nivelul câștigurilor financiare, dacă pe lângă salariu vei mai primi și alte beneficii sau dacă există posibilitatea să avansezi profesional în timp.
Angajarea în domeniul videochatului presupune să ai un bagaj de cunoștințe și calități inițiale: cunoașterea limbii engleze măcar la nivel concversațional, un aspect fizic plăcut și îngrijit, răbdare, adaptabilitate și deschidere către nou. O persoană open minded se va adapta mult mai ușor decât una cu idei preconcepute, mai ales că această meserie îți poate ridica uneori provocări la care trebuie să te adaptazi rapid și cu naturalețe.
Ești important, inclusiv la interviu, să îți controlezi nu doar cuvintele, dar și gesturile, mimica și limbajul corpului.
Un intervievator experimentat își va da seama cu ușurință din astfel de detalii dacă spui sau nu adevărul, dacă anumite întrebări îți cresc nivelul de stres etc.
Atunci când ești întrebat despre data și ora la care poți susține interviul de angajare, alege o dată și o oră care să îți convină, astfel încât să fii pregătit pentru interviu și să te simți în formă maximă la momentul respectiv.
Iată ce poți face pentru a te asigura că ești pregătit pentru interviu:
În momentul în care ai ajuns în locul în care urmează să aibă loc interviul de angajare, mai sunt câteva detalii importante cărora trebuie să le acorzi atenție:
În timpul interviului, nu uita să:
La finalul interviului, mulțumește-i intervievatorului pentru timpul acordat. Spune-i că aștepți cu interes să primești vești de la el.
După interviu, încearcă să reflectezi la unele dintre întrebările mai dificile care ți-au fost adresate – acest lucru te poate ajuta să te pregătești pentru interviurile viitoare.
Ulterior, dacă ți se oferă un loc de muncă, anunță compania în timp util dacă intenționezi să accepți oferta. De asemenea, puteți conveni când vi începe și poții afla ce va trebui să faci în prima zi.
În cazul în care decizi să nu accepți postul, refuză oferta, dar fii politicos. S-ar putea să dorești să lucrezi, totuși, pentru aceasta la un moment ulterior și este bine să îți lași o ușă deschisă pentru mai târziu, în cazul în care vei avea nevoie.
Dacă nu ai avut succes și angajatorul nu îți oferă postul, încearcă să rămâi pozitiv și privește acest lucru ca pe o șansă de a învăța din experiența avută și de a-ți dezvolta capacitatea de acceptare și rezistență. Poți, de asemenea, să ceri feedback cu privire la interviul susținut și la rezultatele acestuia.
Gândește-te la lucrurile care nu au mers atât de bine și la ceea ce ai putea face pentru a te prezenta mai bine la următorul interviu.
Sursa foto: Pixabay.com